Ini adalah tembok yang kedua terbesar di dunia ini. Sesetengah memanggilnya dengan nama kubu mengelilingi - "Kumbhalgarh". Lain-lain hanya merujuk kepada ia sebagai Tembok Besar India. Namun, ia masih kurang dikenali di luar nagara lain.

Kumbhalgarh adalah kubu besar dan hampir kebal terletak di bahagian atas Aravali Hills di tengah-tengah hutan menjadi kawasan perlindungan hidupan liar. Dibina oleh Rana Kumbha dalam abad ke-15, lokasi yang unik dan kehebatan menjadikan ia mesti dilawat tempat di bahagian Rajasthan. 

Adalah dipercayai bahawa Rana Kumbha membina kira-kira 32 kubu semasa pemerintahannya, yang mana Kumbhalgarh adalah yang terbesar dan paling rumit. Kubu ini dimasukkan dalam senaraiUNESCO Tapak Warisan Dunia pada bulan Jun, 2013 bersama-sama dengan lima kubu bukit lainRajasthan. 

Lokasi: kubu ini terletak kira-kira 82 kilometer di barat laut bandar Udaipur di daerah Rajsamand,Rajasthan. Jain Temple yang terkenal di Ranakpur yang kira-kira 45 kilometer dari kubu ini melalui jalan raya. 

Cara terbaik untuk melawat kubu ini adalah dengan mengambil lawatan hari dari Udaipur bersama-sama dengan Kuil Ranakpur Jain. Terdapat banyak pengusaha pelancongan di Udaipur menawarkan perkhidmatan pelancongan tunggal hari ini. 
G+

Anda baru saja membaca artikel tentang MARI MELIHAT TEMBOK BESAR DI INDIA SEPERTI DI CHINA. Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Sila masukan email anda dibawah ini untuk berlangganan secara percuma denagn email, Anda akan mendapat kiriman artikel terbaru dari Suara Buruk
feedburner

0 comments:

Post a Comment

Suara Buruk © 2014. Blog Suara Buruk dibangunkan untuk tujuan perkongsian berita terkini, info-info menarik, gosip-gosip terkini, ilmu pengetahuan dan pelbagai lagi. Powered By Blogger