Telefon Pintar Buat Kanak-Kanak Sakit Mental? : Dunia kini memang tak sah kalau tiada gajet/telefon pintar. Bukan setakat orang dewasa, malah kanak-kanak turut memilikinya.
Telefon Pintar Buat Kanak-Kanak Sakit Mental?
Tetapi awas….Menurut psikoterapi kanak-kanak, Julie Lynn Evans, jumlah kanak-kanak yang mengalami tekanan perasaan dan anorexic meningkat, dan ianya pasti berkaitan dengan komputer, telefon pintar dan dunia maya (Internet).
“Sesuatu yang jelas sedang berlaku,” kata Evans dipetik Telegraph.uk.
“Saya nampak bukti yang sama dalam sejumlah kes melibatkan tekanan perasaan dan anorexic pesakit saya.”
“Saya rasa, kehadiran telefon pintar dan jalur lebar (broadband) mengubah keadaan dan drama dalam penyakit mental (melibatkan) kanak-kanak,” tambahnya.
Evans dengan jelas menyalahkan perbuatan memberikan telefon pintar kepada kanak-kanak.
“Pada tahun 90-an, saya cuma hadapi satu atau dua kes membunuh diri melibatkan remaja, tapi kini saya dapat empat kes setiap satu bulan,” jelasnya.
Selain itu, kes buli di alam maya juga terlalu banyak dan bukan sesuatu yang baru, dan pengurusan sekolah perlu berusaha untuk menangani masalah berkenaan.

sumber
http://www.sinarharian.com.my/global/telefon-pintar-buat-kanak-kanak-sakit-mental-1.372112

G+

Anda baru saja membaca artikel tentang Telefon Pintar Buat Kanak-Kanak Sakit Mental?. Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Sila masukan email anda dibawah ini untuk berlangganan secara percuma denagn email, Anda akan mendapat kiriman artikel terbaru dari Suara Buruk
feedburner

0 comments:

Post a Comment

Suara Buruk © 2014. Blog Suara Buruk dibangunkan untuk tujuan perkongsian berita terkini, info-info menarik, gosip-gosip terkini, ilmu pengetahuan dan pelbagai lagi. Powered By Blogger