Pulau Macquarie menjadi tumpuan pelancong yang mahu melihat dengan lebih dekat habitat semula jadi penguin.

PULAU Macquarie di selatan Australia menjadi tumpuan berjuta-juta ekor penguin yang menjadikan pulau kecil itu sebagai habitat dan tempat membiak.

Difahamkan, terdapat empat juta ekor penguin menghuni pulau yang berkeluasan 5,189 hektar itu lapor Daily Mail.

Selain itu, Pulau Macquarie turut menjadi habitat kepada kira-kira 100,000 anjing laut dan kawasan berkenaan sering menjadi tumpuan pelancong dan pencinta haiwan.

Difahamkan, pulau tersebut diwartakan sebagai tapak warisan dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (Unesco) pada 1997.

Kini, Pulau Macquarie menjadi tempat perlindungan penguin sekali gus menyelamatkan haiwan mamalia itu daripada ancaman pemburu haram.

Sumber: Sinar Harian

G+

Anda baru saja membaca artikel tentang Wow..!! 4 juta Penguin Huni Pulau Macquarie Di Australia. Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Sila masukan email anda dibawah ini untuk berlangganan secara percuma denagn email, Anda akan mendapat kiriman artikel terbaru dari Suara Buruk
feedburner

0 comments:

Post a Comment

Suara Buruk © 2014. Blog Suara Buruk dibangunkan untuk tujuan perkongsian berita terkini, info-info menarik, gosip-gosip terkini, ilmu pengetahuan dan pelbagai lagi. Powered By Blogger