Walaupun nampak agak aneh namun rupa bentuknya itu ada tujuannya tersendiri. Kemalangan jalanraya yang sering menghiasi dada akhbar saban hari nampaknya menunjukkan  peningkatan dari hari ke hari. Pelbagai cara dicadangkan oleh pelbagai pihak bagi mengurangkan statistik kemalangan ini, namun nampaknya masih tiada penyelesaian yang khusus.
 
Masalah ini membuatkan seorang artikek Uruguay, Rafael Vinoly mencadangkan rekabentuk khas jambatan berbentuk bulatan, bertujuan mengurangkan kadar kemalangan jalanraya.
 
Jambatan yang direka khas ini mempunyai jejari bulatan seluas 51.5 meter dan mempunyai dua laluan utama, menghubungkan dua negara iaitu Maldonado dan Rocha.
 

Menakjubkan, daripada akhir tahun 2014 jambatan ini dibina dan sehingga ke hari ini, masih tiada kemalangan direkodkan di jalan raya ini.

G+

Anda baru saja membaca artikel tentang Jambatan jalan direka khas untuk mengurangkan kemalangan. Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Sila masukan email anda dibawah ini untuk berlangganan secara percuma denagn email, Anda akan mendapat kiriman artikel terbaru dari Suara Buruk
feedburner

0 comments:

Post a Comment

Suara Buruk © 2014. Blog Suara Buruk dibangunkan untuk tujuan perkongsian berita terkini, info-info menarik, gosip-gosip terkini, ilmu pengetahuan dan pelbagai lagi. Powered By Blogger